Nibud: twee derde huurders met toeslag slechter af bij veranderingen huurtoeslag 2024

Het kabinet heeft in het coalitieakkoord afgesproken om het systeem van huurtoeslag met ingang van 2024 te wijzigen. Op dit moment kan 38 procent van de huurders met huurtoeslag de minimaal onvermijdbare uitgaven niet betalen. Uit de Nibud-analyse blijkt dat deze groep groeit naar 64 procent als de plannen van het kabinet doorgaan in 2024.

Het Nibud raadt het kabinet af om de veranderingen in de huurtoeslag, zoals voorgesteld in het coalitieakkoord, per 2024 door te zetten.

Verhoging minimumloon niet genoeg

Het Nibud heeft ook berekend wat een verhoging van het minimumloon met 7,5 procent zou betekenen. Dan blijft de groei beperkt tot 56 procent. Deze verhoging en vermoedelijk ook de verhoging van het minimumloon met 10 procent is niet genoeg om het negatieve effect van de verandering van de huurtoeslag te compenseren.

De verandering pakt onder andere zo slecht uit omdat er wordt gewerkt met een genormeerde huur. Een grote groep huurders met huurtoeslag en een huur van 550 tot € 763, gaat er dan maandelijks € 15 tot € 105 op achteruit. Ook komen straks de servicekosten niet meer in aanmerking voor de berekening van de toeslag.

De positieve kant van het voorstel is dat de leeftijdsgrens voor volledige huurtoeslag wordt verlaagd van 23 naar 21 jaar. En ook het schrappen van de maximale huurgrens pakt gunstig uit. Het Nibud adviseert om nog eens goed te kijken naar de voorgestelde veranderingen omdat het volgens het instituut niet de bedoeling kan zijn dat een ander systeem voor huurtoeslag leidt tot meer geldproblemen onder huurtoeslagontvangers.

Bron: nibud.nl

Meer informatie?

Ondersteuning of hulp nodig? Meld je vrijblijvend bij ons aan. Of neem contact met ons op.

 

AANMELDEN

 

 

Contact informatie

Postbus 112, 7440 AC Nijverdal
Tel: 0548 88 20 15 (voor cliënten)
Tel: 0548 76 00 31 (voor professionals)
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Je bent van harte welkom op ons kantoor, maar maak van te voren wel even een afspraak.

Erkenningen

 Findool is lid van de nbbi