Groeiende groep mensen radeloos

De koopkracht daalt dit jaar enorm en de verwachtingen voor volgend jaar zijn mager en zeer onzeker. Lage inkomens profiteren weliswaar van de energietoeslag, maar zij worden alsnog geconfronteerd met een forse koopkrachtdaling. Vanwege het eenmalige karakter van de toeslag gaan zij er volgend jaar nog forser op achteruit. De gerichte energiecompensatie helpt de laagste inkomens. Zit je net daarboven? Dan moet je het zelf oplossen.

Dossier: Geldproblemen in Nederland

We willen een maatschappij die zo is ingericht dat mensen hun geldzaken in balans kunnen houden. We zien dat organisaties en overheden nog te weinig rekening houden met wat mensen kunnen betalen en hoe mensen met hun geld omgaan.

Het Nibud heeft steeds vaker contact met mensen die radeloos zijn. Hun vaste lasten zijn te hoog en ze staan iedere maand rood, maar kunnen niet aankloppen bij de gemeentelijke schuldhulpverlening omdat ze (nog) geen schulden hebben. Deze groep budgetteert, begroot en let op de kleintjes. Velen zouden goedkoper willen wonen, of ook in aanmerking willen komen voor de energiecompensatie om op die manier de gestegen kosten het hoofd te bieden.

Leven wordt onbetaalbaar

Mensen met betalingsachterstanden kunnen bij gemeentelijke wijkteams terecht voor hulp waarbij er bijvoorbeeld betalingsregelingen kunnen worden getroffen. Alleen kunnen de betalingsachterstanden niet ingelopen worden als de begroting niet rond te krijgen is. Dan verzanden mensen in ernstige financiële problemen, die nog jaren kunnen voortduren.

Het Nibud spreekt van een zeer zorgwekkende situatie. Het leven is voor grote groepen mensen onbetaalbaar geworden. Het instituut vindt dat het kabinet hierop de regie moet pakken en met een aanpak moet komen waarbij zowel naar inkomenskant als uitgaven wordt gekeken. En waarbij inkomens net boven de 120 procent van het minimumloon ook financieel tegemoet gekomen worden.

Bron: nibud.nl

Meer informatie?

Ondersteuning of hulp nodig? Meld je vrijblijvend bij ons aan. Of neem contact met ons op.

 

AANMELDEN

 

 

Contact informatie

Postbus 112, 7440 AC Nijverdal
Tel: 0548 88 20 15 (voor cliënten)
Tel: 0548 76 00 31 (voor professionals)
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Je bent van harte welkom op ons kantoor, maar maak van te voren wel even een afspraak.

Erkenningen

 Findool is lid van de nbbi